Kobiety i mężczyźni kopią inaczej

8 września 2010, 12:23

Kopiąc piłkę futbolową, kobiety i mężczyźni inaczej ustawiają kolano i inaczej aktywują mięśnie nóg oraz bioder (Journal of Bone and Joint Surgery).



Śmieją się, by zacieśnić więź

3 marca 2011, 11:26

U szympansów, podobnie jak u ludzi, poza śmiechem spontanicznym występuje śmiech reaktywny. Naśladowanie innych pojawia się w sytuacjach, kiedy coś niekoniecznie śmieszy, ale uśmiechanie się służy zacieśnianiu więzi grupowych.


Manipulują agresją, pojękując

2 sierpnia 2011, 11:47

Pojękując, samice łosi mogą manipulować bykami i skłaniać je do walki. Łosze wydają więcej dźwięków, gdy zbliżają się do nich mniejsze samce, co wyzwala agresję u bardziej atletycznie zbudowanych konkurentów. Zespół doktora Terry'ego Bowyera z Uniwersytetu Stanowego Idaho prowadził badania w Parku Narodowym Deniali na Alasce (Behavioural Ecology and Sociobiology).


Statyny - walczą z cholesterolem i grypą

19 grudnia 2011, 09:27

Statyny, które znamy raczej jako leki obniżające poziom cholesterolu, mogą zmniejszyć śmiertelność wśród osób hospitalizowanych z powodu grypy (Journal of Infectious Diseases).


Pozostałości po najstarszej asteroidzie

29 czerwca 2012, 08:09

Na Grenlandii znaleziono ślady najstarszego znanego uderzenia asteroidy w Ziemię. Krater powstały po upadku mógł mieć nawet 100 kilometrów średnicy.


Coraz więcej rekordowo ciepłych miesięcy

15 stycznia 2013, 12:13

Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań Klimatycznych i ich koledzy z madryckiego Universidad Complutense twierdzą, że w ciągu ostatniej dekady na całym świecie mamy do czynienia z pięciokrotnie większą liczbą rekordowo ciepłych miesięcy niż miało by miejsce bez globalnego ocieplenia.


Podręcznik savoir-vivre'u dla paryżan

20 czerwca 2013, 09:44

By skuteczniej i bardziej uprzejmie zaspokajać potrzeby turystów z różnych stron świata, paryscy taksówkarze czy kelnerzy dostaną specjalny 6-stronicowy podręcznik "Do you speak Touriste?". Zamieszczono w nim powitania w 8 językach oraz wskazówki dot. zwyczajów zakupowych i kultury danego kraju.


Żywności będzie coraz mniej?

2 kwietnia 2014, 09:08

Jeszcze kilka lat temu naukowcy uważali, że globalne ocieplenie nie zaszkodzi w najbliższym czasie produkcji żywności. Problemy miały pojawić się, gdy temperatura wzrośnie o 3-4 stopnie Celsjusza ponad obecny poziom. Jednak w przygotowywanym obecnie raporcie IPCC znajdziemy informację, że zmiany klimatyczne już wkrótce doprowadzą do spadku produkcji żywności.


Rozpowszechniony i niebezpieczny

18 listopada 2014, 12:14

Triklosan, środek przeciwbakteryjny używany w szamponach, mydłach, pastach do zębów i innych przedmiotach użytku codziennego, wywołuje u myszy zwłóknienie wątroby i nowotwory. Do schorzeń dochodzi za pomocą mechanizmu, który występuje też u ludzi.


Huśtawka emocji – sukcesy i rozczarowania związane z grafenem

16 sierpnia 2015, 10:43

Grafen to materiał, z którym naukowcy wiążą ogromne nadzieje. Dzięki jego dwuwymiarowej strukturze wykazuje on właściwości pozwalające w teorii ominąć w wielu dziedzinach bariery narzucone przez dotychczas stosowane tam materiały. Niestety, grafen ma też swoje wady, w znaczący sposób utrudniające jego masowe wykorzystanie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy